Напишете дума/думи за търсене

Градина без плевели? 15 бързи съвета

Ето една нежна красавица, която е поникнала, където не трябва. 
Снимка: Carolinebythesea/Pixabay.com

Как си представяте перфектната градина?

Без плевели най-вероятно, нали? И донякъде сте прави. Все пак нежеланите растения са конкуренти за храна, вода и светлина на цветята и зеленчуците. Освен това се явяват и резервоари за съхранение на болести и неприятели. Размножителният им коефициент пък е невероятен. Но как да се отървете от тях? Бърз отговор - с постоянство в няколко прости и бързи стъпки:

1. Обърнете внимание с какво се борите. Плевелът за вас е цвете за другиго. Дали можете да промените отношението си? От друга страна, ако проучите в дълбочина нежелание растения, може да откриете слабите им места. Например да не им позволявате да цъфтят.

2. Избягвайте честите обработки, особено онези, с които целите да заровите плевелите в дълбочина. По този начин попадате в омагьосан кръг всеки път, когато прекопавате площите, защото изкарвате жизнени семена на повърхността при подходящи за развитието им условия.

3. Не разчитайте на запечатващите хербициди, особено ако ще отглеждате цветя и зеленчуци. Когато действието на препарата отмине, ще се сблъскате с двойно по-сериозен проблем.

4. Опитайте да мулчирате площите. Изборът от покрития е много голям, а ползите са много. Плевелите не се развиват или поне се затрудняват, запазва се влагата в почвата, изглежда чисто и красиво.

5. Плевелите обичат открити пространства. Затова помислете дали не е добра идея да сгъстите културните растения в лехата.

6. Проверявайте честичко нови растения, особено ако са закупени. В техните саксийки може да има неприятни изненади.

7. Плевете редовно. Все някога тези досадници ще свършат.

8. Най-подходящото време за плевене е сутрин (с кафето). Тогава почвата е влажна и процедурата е лесна, а светлината е идеална, за да не ви убегне някой нежелан консуматор в близост до културните растения.

9. Ако имате избор и възможност, не поливайте плевелите.

10. Не оставяйте почвата "гола". Потърсете някоя студоустойчива култура, която да използвате като одеяло през зимните месеци и като сидерат напролет.

11. Особено ценен съвет е да не допускате плевелите да разцъфтят и да образуват семена.

12. Ако компостирате и решите да използвате плевелите за целта, използвайте само технологии с висока температура и винаги внимавайте за фазата на развитие на растенията.

13. Пробвайте с повдигнати лехи и нов почвен субстрат.

14. Преценте дали е необходимо да се борите. Вс пак от всяко растение има полза. Например дълбоко проникващият корен на глухарчето ще ви спести дълбоки обработки на почвата, а е от полза и за пчелите.

15. Плевелите могат да се разглеждат като индикатори за качеството на почвата. Освен това могат да имат редица ползи за околната среда. Могат да бъдат всякакви по вид. Дори един домат, поникнал където не трябва, е плевел. Затова определете за себе си дали и кои растения е необходимо да отстраните, но на базата на проучвания и изчерпателна информация за ползите и недостатъците им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте първите страници на "24 часа" от 14 юни през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Градина 24 / Зеленчуци