Напишете дума/думи за търсене

Поканете царица Роза и на балкона

Има специални сортове, пригодени за саксийно отглеждане

Pозите притежават невероятната способност да приковават към себе си възхитени погледи. Затова и лишените от възможността да си направят розова градина искат да се радват на красотата на Царицата на цветята и на балкона. Отглеждането на рози в саксии обаче изисква майсторлък и пълно отдаване, за да разкрие растението пълната си прелест.

Най-напред преценете дали ще имате възможност да осигурите на розите достатъчно светлина. Това цвете понася засенчване само в обедните часове, когато лятното слънце е прекалено силно за нежните му цветове. Чадър или тента ще ви свърши работа за защитата му. След това идва ред на избора на подходящи сортове.

Не всички градински ще понесат ограниченото пространство на саксията. Селекционерите са създали специални варианти, пригодени за отглеждане на балкона. Например пълзящите трудно ще виреят в саксия, те имат дълги осовидни корени. Затова пък високорастящи и дори щамбови спокойно може да си засадите. Задължително предвидете подпори, на които да привържете стъблата. По-силен вятър лесно ще ги прекърши.

А мини розите сякаш са създадени, за да красят балкона.


Грижите за капризното цвете включват поливане, пръскане и подхранване. Всеки от тези елементи е еднакво важен и не трябва да се пренебрегва. За засаждане най-подходящи са керамичните съдове, които съхраняват по-добре влагата и предпазват от прекалено прегряване корените.

Определете височината им според размера на сорта. Саксията трябва да е с височина малко под половината на храста. Осигурете на растението хранителна и лека почва, най-добре използвайте специални смески за рози. Те са най-правилно балансирани, обеззаразени и осигуряват всичко необходимо на царственото цвете.

Розите в саксии е по-добре да се поливат често, но не оскъдно, а обилно. Почвата трябва добре да се навлажни до дъното, където са най-тънките власинки на коренището.

През първите месеци от лятото използвайте за подхранване азотни препарати, но през август ги спрете. В противен случай разклоненията няма да могат да укрепнат до есенните студове.

За да удължите периода на цъфтеж, редовно отстранявайте повехналите цветове. Ако растението заложи много пъпки на един връх, внимателно отстранете част от тях, за да се получат по-едри цветове. Ще стимулирате образуването на пъпки и със специално подрязване по време на активния сезон. Тъй като цветовете са на върха на клонките, след отмирането им отрежете разклонението до една трета. Така на същото място ще се образуват нови пъпки.


Розите са доста податливи на болести и вредители. Затова ги наблюдавайте редовно и взимайте спешни мерки веднага при появата на проблеми. Най-разпространените вредители по това цвете са листните въшки. За щастие справянето с тях е лесно. Има достатъчно ефективни препарати, може да използвате и изпитани бабини рецепти. Например да напръскате цветето с настойка от чесън, лук или листа на домати. Петната по листата са предизвикани от гъбично заболяване, ще спрете разпространяването му с препарат на медна основа. Брашнената мана също често напада розите. С нея ще се справите с препарат, съдържащ сяра. Повторете обработката след 6-7 дни. Ако някои листа са покрити над половината с белия брашнен налеп, ги отрежете внимателно и веднага ги изхвърлете далече от растенията. Заразата плъзва много бързо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495
Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.  Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Градина 24 / Цветя