Напишете дума/думи за търсене

Дафина на балкона

Все повече българи почиват в средиземноморските страни. А там дафинови дръвчета - под път и над път.

Една донесена клонка може да постави началото на ваше собствено лаврово дръвче, което хем да разнообрази градината ви, хем да ви осигури дафинови листа за манджите.

Може да го засадите в саксия, но нея ще трябва да прибирате през зимата на по-топличко.

Растението вирее най-добре при средиземноморски климат, но не е капризно, така че може да го приспособите към нашите ширини.

Предпочита градинска почва, в която са добавени торф и пясък. От април до май цъфти за кратко с дребни жълти цветчета.

Дафиновото дръвче не е взискателно, но расте бавно, така че трябва да сте търпеливи. От началото на пролетта до средата на есента поливайте обилно, като внимавате почвата нито да засъхва, нито да подгизва. След това постепенно намалете водата, а през зимата дори може да я спрете за известно време.

Лавърът расте по-добре на силна слънчева светлина - тогава листата му са с по-наситен зелен цвят и имат по-силен аромат. Но без проблем може да го отглеждате и на светло място, където няма директно слънце.

От пролетта до есента подхранвайте на всеки две седмици със слаб разтвор на азотен тор. Растението се пресажда през 3 години, винаги напролет.

Може да берете листата на дафиновото дърво, но не прекалявайте. Най-добре е да взимате старите листа през есенните месеци, когато в тях съдържанието на полезни и ароматни вещества е най-високо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Новак Джокович взе възможно най-сладкия реванш в Мелбърн. Миналата година сърбинът не можа да участва в откритото на Австралия по тенис, след като бе спрян на летището и впоследствие депортиран заради скандала с липсата на ваксина против коронавирус и на медицинско изключение. Сега обаче нямаше кой да го спре
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър

Градина 24 / Билки