Напишете дума/думи за търсене

Копривка кипри градини и балкони

Cтранни очи имаме за красотата, много често - предубедени. Така копривката, незнайно защо, е нарочена за просто цвете. А тя отколе се кипри по первазите на прозорците зиме, все по-често краси балконите и градините през лятото. При това във времена, когато се срещаха едни-два вида с простичките леко нашарени листа.

Днес десетки сортове преливат от багри - не на цветовете, защото това цвете е преди всичко листно-декоративно. Но пък какви листа има - от цикламени през жълти и оранжеви та чак до тъмнопурпурни и виненочервени. Пъстри, с често абсолютно несъчетаеми багри според общоприетите догми. Но не и според природата и селекционерите.

Няма нищо случайно в това, че декоратори използват все по-често простата копривка в създаването на сложни композиции. От една страна, тя ги краси, а от друга - поне за нея няма нужда да полагат специални грижи. Защото копривката си расте без проблеми цяло лято. Достатъчно е само да се полива редовно. Посред жегите може буквално за часове да провисне и да се спаружи. Добрата новина е, че ако се вземат бързи мерки - примерно вечер след работа, водата я съживява без особени поражения. Продължи ли обаче по-дълго засушаването, листата ще опадат и клонките ще се оголят грозно. За поливане използвайте само хладка вода, която е престояла поне денонощие след наливането и от водопровода.

Колкото по-пъстра е копривката, от толкова повече светлина има нужда. Така багрите ще останат ярки. Лятното слънце обаче е опасно, особено през обедните часове. Източно и западно изложение са най-подходящи. Но дори на северен балкон цветето ще расте без проблем.

Ако искате копривката ви да става все по-красива, ще трябва да я подстригвате редовно. Започнете от ранната и възраст, за да се разклони още в основата на стъблото. Така ще се образува пищно и красиво храстче. Продължавайте редовно да чупите връхчетата, не се оставяйте умилението да ви спре. Задължително режете и цветовете, веднага щом се появят. Те само изтощават растението, а нямат декоративна стойност. Освен това пречат и на растежа на цветето.

През зимата съхранявайте саксийните копривки в прохладно помещение при температура около 12 градуса. Намалете поливките. Преди да приберете цветето под покрив, може да го поизрежете, защото през студените месеци клонките ще растат хилави, а листата ще издребнеят.

Някои цветари препоръчват и захващането на нови растения през септември, които да се запазят за следващия сезон, а майчиното да се изхвърли. Копривката се прихваща много лесно от връхни резници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495
Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.  Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Градина 24 / Цветя