Напишете дума/думи за търсене

Уж невзрачни, а всъщност...

Има десетки тревисти растения, които не притежават пищната красота на розите, мушкатата и петуниите. Но това не означава, че трябва да ги пренебрегваме при аранжиране на балконската градина. Обикновено те са с нежни дребни цветчета, но достатъчно обилни. Лесни са за отглеждане, а някои са и значително по-издръжливи. С тях може да се добави разнообразие към кашпите с класическите красавци или да се засадят самостоятелно и така да придадат етнозвучене на аранжировката.

Едно от най-разпространените тревисти растения е бакопата. Сади са и като почвопокривно цвете, и в кошници като каскадно. По стъблата се образуват бели цветчета през цялото лято. Вирее на слънце и на полусянка. Използва се за пълнеж на сандъчета с петунии, но и самостоятелно е достатъчно ефектно.


Диасцията е нежна само на пръв поглед, иначе е доста издръжлива. Образува килим от стъбла, а цветове се разтварят по тях от началото на лятото до първите студове. Условието обаче е след всяка вълна на цъфтеж да намалявате стъблата, за да стимулирате образуване на нови пъпки. Има и каскадни хибриди. Най-добре вирее на ярко слънце.

Немезията е нежна и се обагря цялата с цветове, които са в бяло, жълто и червено. Не обича сухо и горещо лято, затова трябва да се полива обилно. След първия цъфтеж намалете връхчетата на стръковете, за да се образуват по-бързо новите пъпки.

Немофилата е почвопокривно цвете, което има интересни нежни цветчета в синьо и бяло. Обича хранителна почва и слънце, но ще расте и на лека сянка. Поливайте я обилно през горещите дни.

Лобелията става все по-популярна. Най-разпространените сортове цъфтят в синьо, има и бели. Тя е малко по-капризна. Почвата и трябва да е хранителна, а връхчетата да се пензират, за да се образуват повече пъпки. Вирее на слънце и лека сянка. Каскадните форми са най-ефектни.

Мимулусът расте там, където е сенчесто и има много влага в почвата. Цъфти обилно с дву- и трицветни цветове в жълто-червената гама. Подрязвайте върховете след всяка вълна на цъфтеж. Той обаче приключва по-раничко, някъде през август.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495
Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.  Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Градина 24 / Цветя