Напишете дума/думи за търсене

Бабините гергини

Сортовете са повече от 15 хиляди, гледат се лесно!

Едни от най-разпространените цветя у нас са гергините. Бабите ни са ги смятали за най-голямата гордост в своите градини. През последните години цветето се облагороди и прекръсти. Растението се предлага с латинското име далия, а с помощта на селекционерите сортовете надхвърлят 15 хиляди. Първите грудки са пренесени в Европа от Мексико в края на 18-и век.

Формите, цветовете и сортовете са толкова различни, че с тях може да се оформят линии в бордюрите, акцентни петна в градината, да се засадят в кашпи и сандъчета на балкона.

Цветето въобще не е капризно, така че всеки ще се справи с отглеждането му. Прихваща се от грудки и от готови растения. Дълбочината на засаждане няма особено значение. Ако заровите грудката прекалено дълбоко, ще трябва да почакате по-дълго за покълването на стръкчетата. Проблем е, ако са прекалено плитко и не ги извадите през есента, защото ще измръзнат. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства, при задържане на вода грудките лесно ще загният.

Високите сортове задължително имат нужда от подпори, на които да се връзват порасналите растения. Тръбестите цветоноси се чупят лесно. Най-добре е да сложите колчетата още при засаждането, защото след това може да нараните грудката. Това е една от причините някои цветари да предпочитат отгледани от семена гергини - тогава растенията израстват по-ниски и нямат нужда от връзване. Ако след засаждането се появят прекалено много кълнове, значи сте заровили голяма грудка. Най-добре е да я извадите и да я разделите, за да са по-едри цветовете. Режете така, че на всяко парче да има поне 2-3 кълна. Използвайте остър и чист нож. За всеки случай поръсете срезовете със счукани дървени въглища за дезинфекция.

Ако искате да се образуват големи като топки цветове на високостеблените сортове, ще трябва редовно да регулирате количеството на клонките и пъпките. Още след поникването оставете 3-4 най-силни. 


Гергините се подхранват с препарат за растеж до средата на лятото. След това торенето се спира. При отглеждане в саксии обаче, ще трябва да добавяте препарат за цъфтеж към водата за поливане поне веднъж на две седмици. Цветето обича много влага, така че не позволявайте пресъхване на почвата.

Гергините образуват пъпки до началото на зимата. Спокойно може да оставите грудките в почвата до първите слани и едва тогава да ги изровите. После ги оставете на сенчесто място да изсъхнат, почистете ги от почвата и коренчетата. Съхранявайте ги увити в хартия на тъмно и прохладно до следващото лято.

Нискостеблените маргаритоподобни гергинки са подходящи за балкона

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало
Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи

Градина 24 / Цветя