Напишете дума/думи за търсене

Градинско езерце с размер XS

 

Мечтаете за езерце в градината, но нямате достатъчно място? Няма проблем! Фонтан, малко, но декоративно езерце или поток определено ще се поберат и в миниатюрна градина. Освен това дори балкона или терасата могат да бъдат украсени с компактно водоемче в някакъв съд.
Помпа и непретенциозни водни растения като блатен невен са всичко, от което се нуждаете, за да създадете такова мини езерце. А фонтанът прави композицията динамична.

Водните елементи в градината винаги са били и остават тенденция. Мнозина обаче са сигурни, че водоемът е възможен само на големи площи. И грешат! Има много компактни опции, които могат органично да се впишат дори в най-малкия парцел.

Нестандартно решение 

Триъгълното езерце с мини фонтан е като оригинално продължение на повдигнатата полукръгла зона с морава. Тихият ромолене на водата допринася за максимална релаксация на шезлонгите под дървото.

Ясно рамкиране 

Ясното рамкиране с каменни плочи или метална граница е най-лесния начин за оборудване на езерце, без да се жертва голяма площ, тъй като обикновено в резервоар с извити естествени форми, дизайнът само на крайбрежната зона заема много място.
Основният дизайнерски елемент на тази малка градина е езерце, обрамчено с каменни плочи и стомана. Мястото за почивка се намира непосредствено до водата и е закрито от любопитните очи с високи храсти

До водния елемент "в рамката" може да са съседни пътеки, цветни лехи или място за почивка, където е много удобно да се наблюдава животът във водното царство. Освен това за водно око с ясни граници е по-лесно да се грижите. Водата в езерото е защитена от почвата и корените на растенията.

СЪВЕТ: езерата, обрамчени със стомана или камъни, са особено изгодни и стилни.

На другата снимка квадратни, стъпаловидни плочи са разположени в средата на кръгъл басейн, където можете да наблюдавате живота във водата от непосредствена близост.

Динамиката на водопада 

Докато традиционните езера със "спяща" вода излъчват спокойствие, течащото водопадче внася динамика в градината: миниатюрен фонтан или малък водопад искрят на слънцето и радват слуха с тайнствения шепот на водата. Този приятен мелодичен фон заглушава нежеланите звуци, като преминаващи автомобили, например.

Показваме ви една нестандартна комбинация: дървена платформа, сухи зидани стени и габион са свързани по солиден начин от буйни растения. Зеленината омекотява строгите линии на архитектурните елементи от различни строителни материали

Готовите дизайни на водопади се предлагат във всякакви размери, има опции дори за вани.

На снимката вдясно ирис и джудже водна лилия са се настанили в каменната вана. Този воден елемент се вписва особено добре в градина в естествен стил.

СЪВЕТ: За да предотвратите развалянето на цялата картина от техническите детайли, премахнете помпите и кабелите от погледа, скривайки ги под буйна растителност и декор.

Камък и вода 

Водата освежава като се стича, по каменната повърхност. Задвижва се от помпа, която подобно на резервоара е надеждно скрита под скали и растителност.

Градинските центрове вече предлагат всякакви аксесоари за малки водоеми - лампи, скулптури и др.

Поточета и фонтани 

Старите дървени ведра също са превърнати в прекрасен воден ансамбъл за селска градина. На снимката два контейнера са свързани с улук, през който тече вода. Задвижва се от помпа.

Потоците също не заемат много място в градината, но са малко по-трудни от езерата. На първо място, това се отнася до водните змии с криволичеща форма, които трябва да изглеждат възможно най-естествени. Най-лесният начин да създадете гладки потоци е от улуци в метална или каменна рамка.

На снимката улукът се намира в средата на буйна растителност. При желание такъв елемент може да бъде допълнен по ваша преценка със стилен декор, превръщайки го в уникален арт предмет.

Интересно решение е в средата на дървената настилка да са издълбани правоъгълни дупки, в които се помещават мини езера и растения. Такава творческа идея е идеална за декориране на тераса.
Градинските фонтани се предлагат в най-различни цветове и вкусове и много от тях не заемат много място и са лесни за сглобяване.

СЪВЕТ:

За да поддържате водата чиста и прозрачна, трябва да потискате растежа на водорасли в нея. Най-лесният начин да направите това е да премахнете хранителните вещества (поради което дъното трябва да бъде покрито с измит чакъл или пясък, а не с градинска пръст). Водните растения трябва да се отглеждат в малки мрежести кошници със специален субстрат. И, разбира се, водораслите няма да растат, ако водата се сменя редовно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте първите страници на "24 часа" от 14 юни през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Градина 24 / Дизайн