Напишете дума/думи за търсене

Фъншуй реди градината

Целта на фъншуй е да улови потоците от положителна енергия (чи) и да създаде пейзаж за нейното натрупване. Фъншуй е древно китайско изкуство да се живее в хармония с природата и околния свят. Според това учение, всеки може да използва небесни и земни енергии, за да постигне просперитет, да намери късмет и да подобри здравето си. За да направите това, трябва да организирате жизненото си пространство по такъв начин, че да привлича положителна чи енергия и да отразява отрицателната ша енергия.

Експертите по градински фъншуй смятат, че случващото се извън къщата е по-важно от довършването на интериора и обръщат много внимание на външното пространство. Така че подреждането на градина в съответствие с фъншуй може да бъде интересно и със сигурност ще придаде индивидуален стил.

Науката фъншуй за градинския парцел и прилагането на всички нейни принципи е много сериозно начинание, което може да изисква значително време и усилия. Но можете да започнете, като приложите основните идеи, за да хармонизирате пространството и да се насладите на резултатите почти веднага.

Чистота и ред 

В съответствие с учението фъншуй хармоничното пространство е изпълнено с атмосфера на благополучие и просперитет.

Експертите смятат, че местата, където е концентрирана много негативна енергия, изглеждат занемарени, сградите са порутени, растенията - болнави. Така че първата стъпка в привличането на положителна енергия, може да е общо почистване на парцела, ремонт или декориране на грозни сгради и премахване на болните растения. Така фъншуй допринася за цялостното облагородяване на всяка градина.

Свободно движение на положителна енергия 

Пътеките не трябва да са прави и ясни. Концепцията за положителната енергия чи е в основата на фъншуй. Тя трябва да се движи свободно в пространството, без да се втурва през него със светкавична скорост, но и да не застоява някъде в ъгъла.

Следователно, градината проектирана според фъншуй е с криволичещи пътеки, заоблени цветни лехи и тревни площи с неправилна форма.

Преходът от една зона в друга е смекчен от арки или перголи. Нещо ново ви очаква зад всеки завой, където кътчетата не са превърнати в затрупани задънени пътеки, а са изящни компоненти от композицията на градината. Така пространството е изпълнено с блуждаещи потоци от положителна енергия, които имат благоприятен ефект върху живота на нейните собственици.

Без прави линии и остри ъгли 

За съжаление градинският фъншуй предполага, че почти всеки детайл от околния пейзаж може да се превърне в източник на отрицателна енергия. Коригирането на въздействията на някои външни елементи - от влиянието на летището наблизо до съседния хълм - със сигурност е възможно, но изисква внимателно проучване на съветите на майсторите по фъншуй за градината. Но дори и да започнете от малкото, можете да постигнете добри резултати.

Правите линии и острите ъгли са един от основните източници на лоша енергия. Тъй като обикновено е доста трудно да се построи къща без тези компоненти, първо е необходимо да се балансират и второ, да се изгладят. Предполага се, че е възможно това да стане чрез заоблените линии на градината: същите криволичещи пътеки и кръгли цветни лехи, беседки, композиции от растения и закръглени дървета, храсти и жив плет.

Терасата, оплетена в лиани от грозде или рози, вече не показва строги форми. Решетка, преплетена с растения, ще скрие офис сградата и ще се превърне в пречка за отрицателните енергийни потоци.

Пет елемента 

Отличен източник на положителна енергия е декоративния резервоар, пълен с чиста вода. Според фъншуй всичко живо и неживо се състои от пет основни елемента: вода, дърво, огън, метал и земя. Хармоничното пространство, изпълнено с положителна енергия, е пространство, в което всички тези елементи са в еднакво взаимодействие помежду си. Това означава, че в градината трябва да има "по малко от всичко".

Основният компонент на всяка градина са растенията, тоест "дърво". Това означава, че за да хармонизирате пространството, трябва да добавите останалите елементи към него. "Огънят" е въплътен от фенери и други средства за осветление, както и барбекю или зона с открит огън. "Земята" е не само почва, тя е камък и керамика. Скален кът, алпинеум, големи глинени или керамични саксии с растения, дори украса на пътеките или бреговетете на водоема с камъни ще бъдат отлични "неутрализатори".

"Водата" на обекта е олицетворена от декоративен водоем, а "метала" - от метални градински мебели.

Цветовете 

Елементите се изразяват не само в материали, но и в цветове. Червено, оранжево е огън; кафяво, жълто - земя; черно, синьо - вода; зелено, синьо - дърво; бяло, сиво - метал. Така че собствениците на монохромни градини от един или друг цвят ще трябва да работят усилено, за да балансират елемента, който са избрали. А останалите градинари, които практикуват градински фъншуй, трябва да се уверят, че цветовете на цветните лехи и целият парцел са в хармоничен баланс.

В допълнение, преобладаването на един или друг елемент, в съответствие с основните точки може да има допълнително въздействие върху живота на собственика на градината. Градинският фъншуй обръща специално внимание на тези "фини корекции".

Магията на водата 

Когато планирате фъншуй градина, трябва да вземете предвид много неща, като нивото на терена, местоположението на водоема и къщата. Чистото течащо водно тяло е отличен източник на положителна енергия. Колкото по-чиста е водата, толкова повече късмет имат собствениците. Водно тяло, дори езерце, не може да е застояло или обрасло - положителната енергия ще застоява и ще се превърне в отрицателна. Но, според фъншуй за градината, потокът също не трябва да е бурен. Оптималното решение може да бъде плавен, криволичещ поток, минаващ пред къщата.

Хармония с дивата природа 

Невъзможно е да живеем в хармония с дивата природа и околния свят, тоест да живеем в съответствие с фъншуй, ако пространството около нас е изкуствено, което означава, че е мъртво. Градината е чудесен начин да постигнете тази хармония. И ако е изпълнена с живот - чуруликащи птици, жужещи насекоми, летящи пеперуди и риби в езерцето - ако всичко в нея е в живително равновесие, тогава, както твърди градинският фъншуй, потоците отрицателна енергия ви заобикалят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия
Спряганият за премиер от "Има такъв народ" юрист Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби, които сме пускали до КС. Това обясни соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Помолена да коментира варианта той да е кандидат за премиер, тя отговори: На въпроси ако нека да не давам отговор сега
Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия". Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на

Градина 24 / Дизайн