Напишете дума/думи за търсене

Приказен двор от "Хиляда и една нощ"

Мюсюлманска и мавританска градина

Градина от приказките на „Хиляда и една нощ“, изпълнена с ярки цветове и очарователни аромати, предизвикваща асоциации с райската градина - възможно ли е да се пресъздаде такова великолепие и в живота?

Пищната украса на ориенталските градини се отразява в пейзажния стил, който обикновено се нарича мюсюлманска или мавританска градина.

* Мюсюлманските градини имат древна история. Като независим стил в ландшафтния дизайн, те съществуват от около 13 век. Мюсюлманските и мавританските градини не са съвсем еднакви, но и разликите между тях не са толкова големи.

Първите мюсюлмански градини са създадени като оазиси в пустинята, те са изградени в сухи райони, което до голяма степен се дължи на специалното отношение към водата. Водното тяло тук обикновено е доста малко и заема централно място в градината.

* Мавританските градини са създадени в Испания през периода, когато страната е била под властта на арабите. По-малко сухият климат прави възможно създаването на пейзажи, където водният елемент присъства повече, а растителността е малко по-различна. Въпреки това, основните принципи на планиране както в мюсюлманските, така и в испано-мавританските градини са еднакви, така че те често се комбинират в един стил.

Традиционно в страните от Изтока градината е място за уединение и релакс, поради което украса в ъгъла на градината в мюсюлмански стил може да бъде много подходяща. Строгото оформление и използването на буйна флорална декорация позволяват този стил да се използва за декориране на предната зона.

Оформлението 

Прототипът на всяка градина в мюсюлманския свят е райската градина, описана в Корана. В него текат четири реки в четири посоки (към кардиналните точки). Ето защо принципът на "chor-bagh" ("четири градини") е в основата на планирането на мюсюлманската градина.
Градината с квадратна форма е разделена на четири правилни части, разграничени от прави пътеки, бордюри или канали, символизиращи четирите райски реки. В центъра, където се сближават четирите квадрата, обикновено има резервоар (алтернатива може да бъде например ажурна беседка, боядисана в бяло и преплетена с цъфтящи лиани). Ако градината е много голяма, тогава всяка четвърт от своя страна също е разделена на квадрати и всеки от тях има свой собствен център - малък резервоар или фонтан.

Гледките, които виждате от центъра на композицията, обикновено са полукръгли арки, сводести ниши или порти.

Ако мюсюлманска градина е разположена на площ с наклон, тогава тя е проектирана под формата на геометрично правилни тераси.

Водата е в центъра 

Водата има специална роля - тя е сърцето и душата на мюсюлманската градина.

Обикновено езерцето-басейн е доста малко с геометрично правилна форма (квадрат или кръг). То винаги трябва да съдържа кристално чиста вода. Дъното на басейна е покрито с малки плочки, в идеалния случай мозайка с ориенталски шарки.

Водните канали също могат да присъстват в мавританската градина. Но трябва да се има предвид, че те трябва да са прави.

Внимателното отношение към водата в горещите арабски страни определя и формата на фонтаните. Не може да има високи струи, които бият нагоре под високо налягане. Това обикновено са бавно течащи струйки. Самият фонтан може да бъде кана, купа или ваза.
Водните растения не се използват често в мюсюлманската градина.

Буйни цветни лехи 

Разбира се, отглеждането на цветя от истинска ориенталска градина в нашите условия е почти невъзможна задача. Деликатните екзотични растения трудно могат да оцелеят. Въпреки това, следвайки основните принципи на избора на растения, е напълно възможно да се пресъздаде ориенталска градина, която изглежда много близо до оригинала.
Една от характерните черти на мавританския стил на градината са буйните цветни лехи. Преобладават цъфтящите растения, много по-рядко се използват декоративни широколистни растения.

Растенията са подбрани така, че цъфтежът да продължи през лятото. В същото време много важен компонент е миризмата - ароматите на цветята обгръщат „райската градина“.

Възможно е също да се отглеждат и подправки - например мента, маточина, босилек и др.

Традиционно розите присъстват в мюсюлманските градини - те осигуряват едновременно буйни цветове и великолепен аромат. Розовите градини често се изграждат в близост до водоем. От цъфтящите растения също са подходящи лилии, лавандула, карамфили, макове, минзухари.

За да създадете вертикални акценти, можете да използвате например скалиста хвойна. А джуджето берберис Thunberg е подходящо, като рамка за цветни лехи.

Трябва да се знае, че за разлика от френските и други западноевропейски редовни градини, в мюсюлманската градина дърветата и храстите не се подрязват и винаги растат свободно.
Източната градина е немислима и без овощни дръвчета. В зависимост от климатичната зона това могат да бъдат ябълки, череши, кайсии и др. Земята под дърветата е засята с почвопокривни растения, но не зърнени култури, както в европейската градина.

Лианите се използват много в мавританските градини. Катерещите се рози и клематисът са идеални.

Настилки и декоративни елементи 

Настилката се използва много, вместо тревата.

Европейската морава е заместена от плочки или калдъръм Обикновено всички свободни пространства са калдъръмени. Идеалната настилка е от малки плочки, добре оцветени с екзотични шарки.

Важно е да знаете, че нито фигурките на фонтана, нито на други малки архитектурни форми могат да изобразяват хора - в ислямската традиция подобно изображение е забранено от религията. Обикновено не се използват и изображения на животни.

Мюсюлманските градини са се формирали в горещ сух климат, където сенчестите ъгли са благословени места за почивка.

Следователно, такава градина се характеризира с беседки, павилиони, арки и покрити галерии. Беседките и павилионите обикновено са правоъгълни или квадратни, ажурни, най-често бели, украсени с цъфтящи лози.

И още една важна характеристика на мюсюлманската градина е нейната затвореност, защото тя е място за уединение и хармония. Най-често градините са заобиколени от високи стени с мощни декоративни порти.

Ако декорирате в мавритански стил, например зоната за отдих, разбира се, няма как я оградите със стена. Но за целта може да помогне неподрязан зелен плет или просто доста плътно засаждане на високи растения, оформящи „четирите градини“. Така вашият ъгъл за почивка ще се уедини и защити от любопитни очи.

И, разбира се, за да се подчертае изисканият мавритански стил на градината, градинските мебели трябва да са подбрани в ориенталски стил. Приказният двор може да бъде достатъчно ярък и задължително трябва да е много удобен, предразполагащ към съзерцание и непринуден разговор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия". Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на
Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА
Влад Тенев вече официално е най-богатият българин. Той е единият от основателите на Robinhood - американска палтформа за бърз достъп до фондовите пазари. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ личното му богатство е оценено от агенция "Блумбърг" на 2.4 милиарда долара. Съратникът му Байджут Бхат е с 2.8 млрд

Градина 24 / Дизайн