Напишете дума/думи за търсене

Детски кът в градината

Градинският дизайн винаги започва с моделиране на пространството и ясно планиране на всяка зона. Разбира се, всеки любител мечтае за оригинални цветни лехи и растения. Но в същото време дворът е и място за отдих.

Трябва да бъдат разпределени зони за всички членове на семейството, включително децата. Създаването на детска площадка е много отговорен процес, защото трябва да вземете предвид много подробности.

Това специално място трябва да отговаря на всички изисквания - да е функционално и безопасно, а също така и да се вписва в околния пейзаж.

По-добре е да помислите за детския кът още на първия етап от моделирането на пространството, за да се впише той в дизайна на градината. Как ще изглежда и къде ще се намира, зависи от възрастта на детето. Малките деца винаги трябва да бъдат под наблюдение, така че мястото където играят трябва да се вижда от различни ъгли и най-вече от прозорците на къщата. Освен това детската площадка трябва да е далеч от опасни места и водни обекти и да е защитена от вятъра.
Децата обичат ярки, наситени цветове, така че можете да купите съоръжения от пластмаса.

Тийнейджърите, от друга страна, предпочитат естествени материали и по-спокойни цветове, така че можете да спрете избора си на дървени площадки. Те ще се чувстват по-комфортно там, където успеят да създадат свой собствен свят, така че е по-добре да създадете платформа за тях в дълбините на градината.

Детските площадки трябва да бъдат пригодени както за игри на открито, така и за по-тихи дейности. А ако има и малка къщичка там ще е мястото за играчки и съдове.

Безопасни материали за покритие 

Тъй като трябва да се обърне специално внимание на безопасността е необходимо да се изберат подходящите материали за детските площадки. Най-успешното покритие за детските площадки е тревата. Въпреки че се износва по-бързо от другите повърхности, тя остава жизнеспособна опция. Тревата ще бъде незаменима в зоната за спортни игри и ще смекчи въздействието при евентуален падане на детето. Не забравяйте обаче, че подготовката й за детска площадка ще отнеме повече усилия от останалите повърхности. И така, земята трябва да е идеално равна и старателно почистена от плевели и камъчета.

Можете да изберете следната тревна смес: червена власатка, ливадна синя трева, пълзяща детелина... Не забравяйте за грижата за тревата - трябва да я косите редовно и да възстановявате оголените места.

Като цяло е желателно покритието да е меко и да не се плъзга. Например гуменото покритие е популярно. То е и едно от най-безопасните. В допълнение, с помощта на гумени покрития за детски площадки в ярки тонове можете да създадете привлекателни цветови комбинации.

Покритието за детски площадки от бетон или естествен камък е добро, защото те са издръжливи и водата не застоява на тях. Но в същото време те са доста травматични. Ако изберете бетона, той трябва да е с гладка повърхност.

Може би най-добрият вариант е да комбинирате няколко вида покрития в отделните зони на детската площадка. Например в зоната за игра на най-малките можете да използвате дървено или гумено покритие, в зоната за спортни игри - тревна площ и бетон за велосипедна пътека.

Всяка възраст си иска своето 

Децата на възраст от 3 до 7 години ще харесат пързалките. Когато ги избирате, имайте предвид, че те трябва да са стабилни и изработени от траен материал. Желателно е в горната част да има парапети (за да е по-удобно на детето).

Разбира се, инсталирането на пясъчник също ще бъде полезно. Децата ще харесат и люлки, особено ако са окачени на дебел клон на дърво (най-малко 15 см в диаметър и разположени на височина 1,8-3 м). Можете също така да инсталирате басейнче за малки деца. Там те ще могат да се плискат на воля.

Децата над 7-годишна възраст вече не се интересуват от игра в пясъчника, те предпочитат активни игри, така че може да се инсталира спортно оборудване (стенни решетки, стълби, въже, уреди за упражнения и други елементи).

Тийнейджърите се нуждаят от собствена територия, където няма да бъдат под постоянния надзор на родителите си и където биха могли да общуват с приятелите си.

Родителите често избират необичайни детски площадки. Такива са например под формата на кораб, парен локомотив, замък или сюжет от приказка. Децата ще ги харесат. Те ще развият въображението им.

Собствена градинка 

В непосредствена близост до детския кът в никакъв случай не трябва да има отровни и бодливи растения (например берберис, шипки и др.). За дизайна на детските площадки са подходящи дървесна хортензия, смърч, ела и ярки едногодишни. Добре е асортиментът от растения да е достатъчно разнообразен.

В детската зона можете да организирате и декоративна градина или цветна леха - оставете децата да се научат да се грижат за цветя и да наблюдават природата. Най-добре е да засадите непретенциозни едногодишни растения например теменужки, петунии, невен, лобелия, лихнис, алисум. Резултатът е важен за малкия градинар - красиви растения с дълъг и обилен цъфтеж. Също така, детето може да се грижи за растения в цветни съдове или контейнери.

Помислете също така, че с течение на времето детските площадки ще трябва да се променят, например чрез подреждане на нови игрови структури. Поради това ще бъде полезно да се има опции за реконструкция и демонтаж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495
Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.  Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Градина 24 / Дизайн