Напишете дума/думи за търсене

Време за справяне с неприятелите в лозята

През юни трябва да продължи борбата срещу неприятелите по лозата. Дори може да се каже, че те в този период започват да стават и по-опасни.

Шарен гроздов молец 

Най-много застрашава растенията и гроздето шареният гроздов молец. Пеперудите от второто поколение на молеца летят през второто десетдневие на юни. Те снасят яйцата си по зелените зърна – ягоридата. Една гъсеница поврежда от 5 до 10 зърна, като изгризва вътрешността им.

Борбата срещу второто поколение на шарения гроздов молец се провежда при масовото излюпване на гъсениците.

Прагът на икономическата вредност за винените сортове е 7-10 гъсеници на 100 ягориди, а за десертните - 4-10 гъсеници на 100 ягориди.

За борба срещу този вредител са подходящи инсектицидите: децис 100 ЕК – 0,015%, дипел ДФ – 0,05%, кораген 20 СК – 0,02%, карате зеон 5 КС – 0,02%, синеис 480 СК – 0,015%, суми алфа 5 ЕК – 0,025%, плинто ЕК – 0,04%, циперфор 100 ЕК – 0,05%, цитрин макс – 0,006%, и др.

Стопаните да знаят, че тези инсектициди са ефикасни и срещу младите ларви на лозовата щитовка.

Лозова щитовка 

Лозова щитовка с характерната за нея яйчна торбичка, по която лесно се разпознава

През втората половина на юни се излюпват ларвите на лозовата щитовка. Тя е неприятел, който вреди главно по лозата, но нанася пораженията си и по някои овощните култури, като круша и ябълка.
Вредят възрастните и ларвите, които смучат сок от вегетативните части и плодовете на лозата. Но успоредно с това те са преносител и на вирусни болести.

По-висока численост на този вредител се наблюдава в лозовите насаждения в южните и югоизточните райони на страната.

Неприятелят има едно поколение годишно. Зимува като ларва от втора възраст в кората на главините, в пукнатините до стъблата на растенията.

Възрастните щитовки вредят по лозата до средата на юни, а ларвите – от втората половина на юни до края на лятото.

В лозовите масиви, където в продължение на няколко години плътността на неприятеля надвишава значително икономическия праг на вредност (1 ларва на 1 лоза), добивите и качеството на гроздовата реколта рязко се понижават.

През юни женските индивиди снасят яйцата си. Характерен признак през периода на яйцеснасяне, по който те се разпознават, е яйчната торбичка, разположена в задната част на тялото им извън щитчето. Броят на яйцата в една торбичка е чувствителен - достига до 1500 – 2000.

Излюпените ларви са силно подвижни. Преди листопада те достигат втора възраст и се предвижват към местата за зимуване.

Борбата срещу лозовата щитовка трябва да се провежда срещу новоизлюпените ларви. Това се прави 2-3 дни след излюпването им и обикновено съвпада с третото десетдневие на юни.

Следващото третиране е редно да се направи след 10-12 дни – в началото на юли.

Срещу този вредител са подходящи и инсектицидите мовенто 100 СК – 0, 075% и овипрон топ ЕК – 1%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте първите страници на "24 часа" от 14 юни през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Градина 24 / Дръвчета