Напишете дума/думи за търсене

Модерни препарати и комбинации при лозята

За най-дълга защита срещу мана, черно гниене и оидиум

Влажната обстановка все повече започва да притеснява лозарите, защото създава сериозни заплахи за бъдещата реколта.
Опазването на лозите от заразявания се очертава като задача с повишена трудност за идващите летни месеци, ако влагата продължи и през решаващия месец юни.

Лозята на първо място трябва да бъдат опазени от икономически най-важните болести и това трябва да стане в критичните фази за борба с тях.
Доста стопани ни попитаха какви иновативни продукти за растителна защита могат да използват тази година, които ще им донесат най-голям ефект, дори и да струват малко повече.

Първото, което трябва да се напомни на лозарите е, че тайната на успешното извеждане на растителнозащитните мероприятия може да се крие както във високоефикасни продукти, така и в превантивното им използване.

Защото е известно, че допусне ли се наличие на инфекция, след това борбата вече става още по-трудна, а се увеличава рискът както от загуба на добив, така и от снижаване на качеството на гроздето. А и ще се увеличат разходите за фунгициди за предотвратяване на инфектираните лози. Което подсказва, че тази година трябва да се възползваме от превантивните качества на новите препарати.

За сезон 2021 кампаниите предлагат пълно портфолио за опазване на лозята. В него участват няколко иновативни растителнозащитни продукта. Кои са те, ще обясним по-долу.

Какво предлагат рз специалистите 

Тази година е много важно да не се допуснат заразявания в лозята
Тази година е много важно да не се допуснат заразявания в лозята
 

Делан, Делан Про, Серкадис, Орвего, Вивандо, Акробат Плюс, Колис, Кабрио Топ, Полирам. Това са предложенията на експертите по растителна защита от една от водещите компании.

При тези препарати става дума за наличието на модерни активни вещества от 6 различни химични групи, които приложени в цялостна технология гарантират сигурно опазване от всички икономически важни болести.

Към тях влизат и екскориоза, и т.нар.черно гниене.

Специалистите напомнят

кои са критичните фази за борба с екскориоза

Тя е от най-опасните болести в началните етапи от развитието на лозята.

Бързо може да доведе до загиване на част от основните пъпки, но засяга също и листните дръжки, листата и младите чепки.
Критичен период за развитието на екскориоза са фазите от набъбване на пъпките до 3-4-ти лист.

Правилният момент за първото пръскане е, когато

около 40-50% от летораслите са във фаза „пеперуда“

и при отделяне на третия лист от леторасъла.

Това пръскане е насочено специално срещу екскориоза, а следващите, които се налагат, обикновено съвпадат с моментите за борба и с обикновена мана.

Делан е фунгицид, който е сигурно решение срещу заболяването екскориоза.

Той е контактен фунгицид с предпазно действие както срещу това заболяване, така и срещу обикновена мана. Дозата му на приложение е 50 грама на декар.

Как да опазим от оидиум? 

Екскориоза
Екскориоза
 

Серкадис е най-новият иновативен фунгицид за борба с брашнестата мана. Той притежава категорично действие срещу болестта и защитава лозите за най-дълъг период от време. Степента му на защита се увеличава, когато препаратът се използва превантивно.

Експертите предупреждават, че може да бъде приложен до 3 пъти на сезон. Това трябва да става при леторасли с дължина 20-25 см, във фазите цъфтеж или грахово зърно.

Критични фази за борба с мана и черно гниене 

Брашнестата мана изисква пръскания навреме
Брашнестата мана изисква пръскания навреме

Делан Про е системен фунгицид за борба с обикновената мана, черно гниене и екскориоза. Най-голямото му предимство е неговото придвижване в растението, което е възходящо и низходящо.
Във фенофаза „пеперуда“ препаратът може да се използва срещу екскориоза, защото допускането на зараза в този период много бързо довежда до загиване на пъпките.

Препаратът в същото време е от малкото, които имат регистрация срещу черно гниене. А най-чувствителни към това гниене са 10-20-сантиметрови леторасли и чепките, когато са от период на цъфтеж до фаза грахово зърно.

С него може да се пръска през цялата вегетация - от разпукване на пъпките до прошарване, в доза 300 мл/дка.

Максималният брой на пръсканията е 4 на година. Благодарение на широкия си прозорец на приложение може да се използва много гъвкаво и в поредица от пръскания.

Няма риск от развитие на резистентност, затова е възможна последователната му употреба в рамките на един сезон.
За най-критичните фази се препоръчва комбинацията от Делан Про и Серкадис.

С голям ефект срещу мана се отличава и фунгицидът Орвего, особено при висока степен на зараза.

Пръскането с него върши идеална работа и е особено полезен при оформяне на зърната на гроздето.

Може да се използва и в комбинация с Вивандо или Колис, в зависимост от фазата, в която се пръска.

Фунгицидът Вивандо има голямо предимство със своята газова фаза на разпределение из растението. Благодарение на нея в трудни моменти успява да гарантира по-дълга растителна защита.

Лозарите могат да използват и комбинациите на Делан Про със Серкадис, и на Орвего с Вивандо – пак за най-критичните фази, когато е решаващо да се опази гроздето.

За да се опази гроздето, е важно да се спазят критичните фази на заболяванията
За да се опази гроздето, е важно да се спазят критичните фази на заболяванията
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вижте първите страници на "24 часа" от 14 юни през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Градина 24 / Дръвчета