Напишете дума/думи за търсене

Каменна градина

Как да си я направите сами

Ландшафтните дизайнери често биват наемани, за да създадат алпинеум или скален кът. Те дават съвети за избора на място и стил на цветната градина, правят план и извършват техническата част на работата. Собственикът на градината плаща за свършената работа.
Но има и друг начин - да направите всичко сами. Този подход има две предимства. Първо, можете да се потопите в творческа дейност и да получите удоволствие от нея. Второ, повече пари ще останат в собствения ви портфейл.

Избор на мястото

Каменната градина не трябва да се крие в задната част на двора, където дори собствениците на къщата рядко гледат. По-добре е да я поставите на видно място, в идеалния случай на равна площ недалеч от къщата или зоната за отдих.
Подходящо място е и до градинската пътека, която води от къщата до портата, беседката или други често посещавани точки на обекта. Основното е, че тя не е второстепенна.
Ако искате алпинеум в малък двор, можете да изберете за него най-осветената зона близо до оградата. Но в този случай оградата трябва да е подходяща - от тухла или камък.

СЪВЕТ

Обикновена гофрирана ограда ще съсипе цялото впечатление от скалния кът, така че може да бъде прикрита с иглолистни дървета. За тази цел са подходящи и листни лози, например, кампсис, гроздови листни клематиси и др.

Планирането 

Създаването на каменна цветна градина не е въпрос на един ден. Трябва да се подготвите за превръщане на идеята в реалност и най-добрият начин да направите това е да изготвите груба скица.

Когато първоначалният план се появи на лист хартия, препоръчително е да го отложите и след известно време да се върнете към него отново и да направите промени. Правят се корекции и веднага щом се появи нова идея.

По-лесно е да се изготви схематичен чертеж, когато броят на камъните и техните размери са известни. Всеки камък е номериран и местоположението му се показва на плана под съответния номер. Благодарение на този подход, по време на строителството на алпинеуми, няма да има объркване с поставянето на каменните части.
Централната част на композицията е място за най-красивите и ценни камъни: те ще формират основата. Всички останали са разпределени по периметъра. Например, когато алпинеумът се състои от 2-3 камъка, те са разположени на малко разстояние един от друг.

СЪВЕТ

Най-високите камъни на диаграмата се намират на заден план или отстрани. Така те няма да закриват малките детайли. Когато алпинеумът е планиран на открита площ, гледана от всички страни, най-големите блокове са инсталирани в центъра на композицията.

Подготовката 

Най-добре е да подготвите мястото през втората половина на лятото или началото на есента. По това време почвата е най-утъпкана и ще бъде по-лесно да се набие. Набиването се извършва с кръгъл дървен уред с дръжка, закована в горния край.

Местата, където ще бъдат монтирани най-големите камъни, са особено внимателно уплътнени. Тревата се разорава преди уплътняване, само когато площадката е твърде обрасла с многогодишни плевели. Ако преди това на площадката е имало морава , няма особен смисъл да се почиства. Задълбочаването, получено след уплътняване на почвата, се пълни с пясък или чакъл и, ако е необходимо, се покрива с агрофибър. Върху текстила отгоре се изсипва тънък (1-2 см) слой пясък. Необходим е, за да не се повреди тъканта на постелята от трошения камък.

Поставяне на камъните 

Първо се монтират големите камъни. Кръглите се преместват ръчно чрез търкаляне, а тежките, с неправилна форма, се изтеглят с лебедка, разбира се, ако има подходяща опора: дърво или стълб. В краен случай можете да наемете мотокар за транспорт.

След монтирането на камъните задължително се проверява тяхната стабилност и при необходимост се поставят опори от малки павета. По-малките също разпределяте върху територията. Те заемат местата си по схемата.

Но трябва да се има предвид, че всъщност съставът може да изглежда малко по-различно от първоначално замисления, поради което в процеса на работа се правят промени.

На местата, където са засадени растения, слоят трошен камък е минимален или изобщо не се слага.

Възможни грешки и решения 

* 2-3 години след полагането на алпинеума, камъните напълно се скриват зад растителността. За да се предотврати превръщането на каменната цветна градина в малка "горичка", в нея не трябва да се засаждат бързорастящи храсти и високи дървета. Всички растения с обемна корона се поставят извън алпинеума (не по-близо от 4-5 м).

* Почвата уляга, големите камъни потъват. Проблемът може да бъде решен дори на етап подготовка на площадката: трябва да уплътните добре почвата, особено под най-големите камъни. Ако камъкът е нестабилен, под основата му се поставят по-малки, за да се създаде опора.

* Цветната градина е обрасла с плевели. Покълването на плевелите се предотвратява от градинските геотекстили. Полагат се върху пясъчна (чакълена) подложка, след което се запълва с трошен камък. Растенията се засаждат в джобове, направени след разстилането на платното.

СЪВЕТИ

Тъй като теглото на камъните упражнява значителен механичен натиск върху агрофибрите, ландшафтните дизайнери препоръчват използването на нетъкан текстил с хидросвързан или щанцован състав, който е изключително издръжлив и с добра водопропускливост.

Скала и вода 

Външният вид на каменната градина съответства на стила на обекта и се адаптира към терена. Допустимо е да се използват малки архитектурни конструкции, резервоари, подпорни стени, които вече са на мястото в композицията.

Статичността може да бъде нарушена чрез създаване на водопад, извор или поток. Източникът се намира на върха на камък или под него, най-важното е, че изглежда реалистично. За това тръбата или маркучът, от който се доставя водата, се маскират с допълнителни камъни или влаголюбива растителност (котка, хоста). Потокът изглежда добре, когато идва от преобърната кана.

Интересн е и алпинеумът, подреден на брега на изкуствено езерце. В този случай в озеленяването му се използват растения, присъщи на естествените резервоари, като острица и други подобни.

СЪВЕТИ

Дървен или каменен мост, прехвърлен над воден поток, перфектно ще допълни картината. Можете да направите най-простата версия на моста под формата на зидана плоча.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Историята на млад гениален лекар, който е роден със синдром на Саванта и има затруднения в общуването с останалите хора, е добре позната на зрителите на малкия екран. Това е в основата на американския сериал “Добрият доктор”, който от няколко години върви у нас. Той е адаптация на едноименната южнокорейска поредица от 2013 г
42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495
Лидерите на страните от Г-7 обещаха да дарят най-малко 1 млрд. допълнителни дози ваксини срещу коронавирус на по-бедните страни по света през следващата година, съобщи Ройтерс.  Преди дни 24 часа писа за призив на над 230 световни лидери, сред които президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, Росен Плевнелив и бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Градина 24 / Дизайн