Напишете дума/думи за търсене

Бораго в градината

Красивото синеоко бораго е разкошно едногодишно растение с аромат на краставица и множество приложения в градината. Знаете ли кои са те? 

Специалистите по пермакултура изтъкват повече от 3 причини това растение да присъства във всяка градина, независимо по каква технология се отглеждат останалите. 

1. Борагото е сухоустойчиво и издръжливо. Предпочита бедни почви и слънчеви изложения. В същото време е отличен своеобразен резервоар за хранителни вещества. Извлича ги от почвата и ги натрупва в себе си, като в последствие ги освобождава при елементарни методи на мулчиране с надземната му маса. В такъв случай се бори успешно и с плевелите.

2. Сините цветчета и младите листа са ядливи и освеждаващи. Те са чудесно допълнение към салати и напитки. Освен с характерния си вкус, допринасят за представянето на трапезата с красота и доза ексцентрична натуралност. Най-хубавото е, че съдържат витамини и минерали, полезни за човешкия организъм.

3. Храни опрашители и приютява приятели. Да, борагото привлича пчели и други насекоми, ханещи се с нектар и прашец. По-интересното обаче е, че осигурява домове на паразитни оси и хищни насекоми, които помагат на градинаря в борбата с неприятелите.

4. То е чудесен компаньон на зеленчуците и овошките. Твърди се, че засадено в лехата с доматите, борагото отблъсква някои гризещи вредители и в същото време подобрява вкусовите качества на зеленчука. Ако пък му намерите място сред тиквовите култури, ще провокира повишаване коефициента на опрашените цветове на краставиците, пъпешите, дините и др. Същото важи и за плодните дървета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Билки