Напишете дума/думи за търсене

Бораго в градината

Красивото синеоко бораго е разкошно едногодишно растение с аромат на краставица и множество приложения в градината. Знаете ли кои са те? 

Специалистите по пермакултура изтъкват повече от 3 причини това растение да присъства във всяка градина, независимо по каква технология се отглеждат останалите. 

1. Борагото е сухоустойчиво и издръжливо. Предпочита бедни почви и слънчеви изложения. В същото време е отличен своеобразен резервоар за хранителни вещества. Извлича ги от почвата и ги натрупва в себе си, като в последствие ги освобождава при елементарни методи на мулчиране с надземната му маса. В такъв случай се бори успешно и с плевелите.

2. Сините цветчета и младите листа са ядливи и освеждаващи. Те са чудесно допълнение към салати и напитки. Освен с характерния си вкус, допринасят за представянето на трапезата с красота и доза ексцентрична натуралност. Най-хубавото е, че съдържат витамини и минерали, полезни за човешкия организъм.

3. Храни опрашители и приютява приятели. Да, борагото привлича пчели и други насекоми, ханещи се с нектар и прашец. По-интересното обаче е, че осигурява домове на паразитни оси и хищни насекоми, които помагат на градинаря в борбата с неприятелите.

4. То е чудесен компаньон на зеленчуците и овошките. Твърди се, че засадено в лехата с доматите, борагото отблъсква някои гризещи вредители и в същото време подобрява вкусовите качества на зеленчука. Ако пък му намерите място сред тиквовите култури, ще провокира повишаване коефициента на опрашените цветове на краставиците, пъпешите, дините и др. Същото важи и за плодните дървета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
За 80-годишнината от рождението на легендарния Георги Аспарухов - Гунди ще бъде издигната скулптура в столичния парк “Гео Милев”. Това е на 200 метра от родната къща на трагично загиналата футболна звезда в квартал “Редута”.  Проектът за паметника се подготвя от близо две години и вече е готов. Материалът, от който ще бъде излят, е метал
33 мандата в 12 парламента произведоха българите зад граница за 32 години демокрация Активността на сънародниците ни извън страната се повишава, вътрешната намалява Колко мандата ще донесе вотът от чужбина и за кого в четвъртите избори от година и половина насам? Този е един от интересните въпроси дни преди предсрочния парламентарен вот на 2
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си

Градина 24 / Билки