Напишете дума/думи за търсене

Бораго в градината

Красивото синеоко бораго е разкошно едногодишно растение с аромат на краставица и множество приложения в градината. Знаете ли кои са те? 

Специалистите по пермакултура изтъкват повече от 3 причини това растение да присъства във всяка градина, независимо по каква технология се отглеждат останалите. 

1. Борагото е сухоустойчиво и издръжливо. Предпочита бедни почви и слънчеви изложения. В същото време е отличен своеобразен резервоар за хранителни вещества. Извлича ги от почвата и ги натрупва в себе си, като в последствие ги освобождава при елементарни методи на мулчиране с надземната му маса. В такъв случай се бори успешно и с плевелите.

2. Сините цветчета и младите листа са ядливи и освеждаващи. Те са чудесно допълнение към салати и напитки. Освен с характерния си вкус, допринасят за представянето на трапезата с красота и доза ексцентрична натуралност. Най-хубавото е, че съдържат витамини и минерали, полезни за човешкия организъм.

3. Храни опрашители и приютява приятели. Да, борагото привлича пчели и други насекоми, ханещи се с нектар и прашец. По-интересното обаче е, че осигурява домове на паразитни оси и хищни насекоми, които помагат на градинаря в борбата с неприятелите.

4. То е чудесен компаньон на зеленчуците и овошките. Твърди се, че засадено в лехата с доматите, борагото отблъсква някои гризещи вредители и в същото време подобрява вкусовите качества на зеленчука. Ако пък му намерите място сред тиквовите култури, ще провокира повишаване коефициента на опрашените цветове на краставиците, пъпешите, дините и др. Същото важи и за плодните дървета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Някои от най-добрите е-платформи за обучение по математика Алгоритмите отчитат как се справя ученикът Променяш уравнението и на мига графиката се извива Дигиталната среда, в която са потънали учениците, променя драстично преподаването и усвояването на знанията. Днешните родители, които са били ученици преди 30 или 40 години
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр

Градина 24 / Билки