Напишете дума/думи за търсене

Венчелистчетата на розите

Не много хора знаят, че венчелистчетата на розите могат да се похапват, а имат и лечебни свойства. Важно е обаче да отбележим, че те трябва да са чисти, нетретирани с пестициди. Тоест, розите от магазина не са подходящи за нито една рецепта, независимо козметична или хранителна.

Ако се чудите какво им е специалното на венцелистчетата, ето само част от свойствата им - действат стягащо, антивирусно, имат антибактериален и противовъзпалителен ефект, използват се като антидепресант, храносмилателни стимуланти, отхрачващи средства, пълни са с антиоксиданти и се славят като афродизиак.

Още нещо, избирайте ароматни цветове. Най-често те са бели, бледо розови или жълти.

1. Розов мед

За да го приготвите са необходими 2 съставки - сухи венчелистчета и мед. Първите се поставят рехаво в буркан, а медът трябва да ги залее. Престоява така около 2 седмици на тъмно и се прецежда. Може да се използва за подслаждане и ароматизиране на напитки и сладкиши, а облекчава и кашлица.

2. Чай от рози

Така, както приготвяте чай от всяка друга билка, можете да използвате и цветните листенца на розите. Освен божествен аромат, получавате и лечебните ефекти описани по-горе.

3. Розова вода

Тя е незаменимо козметично средство за всяка жена, която се грижи за кожата си. Може да се приготви лесно в домашни условия, а също и да се купи, но проверете добре производителя.

4. Оцет от венчелистчета

Реално оцет може да се приготви от всичко, но този от розовите листенца може да се използва в кулинарията, за успокояване на кожата при изгаряния или ухапвания от насекоми и др.

5. Розово масло

Знаем, че технологията за получаване на това течно злато е много сложна, но в домашни условия полезните вещества на розовите листенца могат да се уловят в някое растително масло, например кокосовото. Достатъчно е двете съставки да престоят заедно известно време, а в последствие да се използват за почстване, освежаване, регенериране и подобряване тена на кожата. 

6. В гардероба

Ако поставите розови листенца и други ароматни билки в малки платнени торбички, ще получите натурален ароматизатор и ще прогоните молците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В бъдеще кучета ще могат да помагат на лекарите да откриват болести, включително рак, диабет и дори коронавирусна инфекция, твърдят британски учени. Експерти вече са доказали, че кучетата са способни по миризмата на потта и дъха да определят психологическото състояние на хората, включително стреса, съобщи Би Би Си
Пенсиите е една от големите теми за четвърти път през тази предизборна година и половина. В предизборна кампания. Една от основните теми са доходите на пенсионерите. Този път има и интересно съвпадение - ден преди парламентарния вот тази неделя влиза в сила 3-ото за годината увеличение на пенсиите. Достатъчно ли е то, това ли бе правилният подход
ГЕРБ покачва резултата си и води пред "Продължаваме промяната" с 9 процента в края на предизборната кампания. "Промяната" продължава да губи привърженици. "Възраждане" обаче върви все нагоре. Това сочи последното представително проучване на Научноизследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Градина 24 / Билки