Напишете дума/думи за търсене

Зелено укритие в лятна жега

Вече е истинско лято, ваканцията настъпи и сега е време децата, а и ние, да бъдем колкото се може по-дълго време навън. Но жегите в дългите дни могат да са опасни и спасението е под сянка.
Представете си, че такава сянка може да е място, което да привлича малки и големи. А също и да носи вкусна храна.

Представяме ви три идеи как да си направите зелени екосенки за летните горещини. Едната е във вид на типи (индианска колиба) от растителни култури. Другите две са от върба – иглу и беседка.
Забележка: Запазете тези две страници за напролет, когато да стартирате подобен проект.

Приказно типи 

Посейте семена директно в добре обработена почва около обиколката на типито, освен пред входа. Отнема около два месеца, докато покрият цялата конструкция.
Посейте семена директно в добре обработена почва около обиколката на типито, освен пред входа. Отнема около два месеца, докато покрият цялата конструкция.
Разнообразие от култури: мини тикви, сладък грах и грамофонче
Разнообразие от култури: мини тикви, сладък грах и грамофонче

Какво ще ви трябва:

* 8-10 дълги пръти (в случая бамбукови), дълги 2 метра;

* семена от бобови култури;

* някаква градинарска връв;

* телена мрежа (по избор);

* участък от морава.

Указания:

Мушнете прътите в земята в кръг и оформете голяма форма на пирамида или типи. Не забравяйте да оставите голяма пролука между два определени за вход пръти. Закрепете върховете им с градинска връв, кабелна връзка, канап или тел.

За най-добри резултати покрийте полученото типи (с изключение на входа) или с телената мрежа, или с мрежа от връви, завързани на различни височини.

В основата на всяка пръчка изкопайте площ с ширина и дълбочина най-малко 30 см. Алтернативно, създайте във формата на пръстен легло с широчина 30 см, заобикалящ целия периметър на бамбуковите пръти, в което да отглеждате растенията.

Смесете малко компост и/или добре изгнил оборски тор.
Пробийте две дупки приблизително на 3 см в основата на всяка пръчка, в които да засеете по едно семе във всяка дупка. Или ако имате разсад, го посадете. Полейте добре.

Ако някое от растенията не успее да се плъзне самостоятелно по основите, внимателно увийте основните издънки около долната част на прътите или на телената мрежа, докато започнат да се изкачват по естествен път.

Заобиколете основата на растенията с окосена трева, стърготини или други подобни, за да задържите плевелите и влагата. Поливайте често по време на дълги сухи дни.

Вашите деца ще се радват да гледат как игралната им колиба оживява и израства напълно самостоятелно. Скоростта, с която бобът расте, е впечатляваща. Това няма да изисква много търпение от страна на децата ви. В крайна сметка те също ще бъдат очаровани от забавлението от събирането на собствения си фасул. Освен това палатката ще изглежда толкова красива, покрита с нежните цветове, които бобът дава в изобилие.

Цветя-лиани 

Под латинка
Под латинка

* Катерещата се латинка носи цветя в оранжеви до златни нюанси сред широки зелени листа.

* Люляковият боб образува гъста зелена козирка; много виолетови цветя са последвани от декоративни лилави шушулки.

* Грамофончето широко разтворя своите сини цветя. Забележка: Всички части на растенията са отровни.

Иглу от върба 

Експериментирайте с формата и културите. Така например може да е под формата на иглу или купол, направен от върба. Еластичните ѝ клони са основен материал за начало. Може би сте виждали кошници и огради, изплетени от върбови клони. Възможно е да се тъкат клоните, докато са още живи, за да се създаде почти всяка възможна форма.
Тази зелена конструкция е за постоянно, така че внимателно изберете местоположението ѝ. Трябва да е на влажна почва, тъй като върбата обича да има влага в корените.

Какво ще ви трябва: 

Сноп от дълги, зелени върбови пръчки с дължина около 1,2-1,5 м или повече (идеално е разнообразието от едно-, дву- и тригодишни пръти). Те трябва да са възможно най-прави.

Потискаща плевелите мембрана за “килим“ (сламата също ще работи добре, но се нуждае от периодична смяна или добавяне).

Указания:

Първо, поставете мембраната за борба с плевелите по повърхността на зоната, която възнамерявате да отглеждате зелената игрална зона.

За да се създаде основната конструкция, дву- и тригодишните пръти са най-добри поради височината, която ще осигурят. Пробийте отвори с диаметър приблизително 15 см през участъците в мембраната, където трябва да бъдат засадени пръчките ви.

Засадете тригодишните пръчки, за да създадете основната рамка на конструкцията. Решете къде искате да бъде входа на иглуто. Поставете пръчките от двете му страни и завържете върховете заедно, както е и при типито.

Използвайте двугодишните пръти за вертикална опора, а едногодишните пръти - диагонално. В началото горната част на бърлогата ще бъде отворена. Постепенно ще намалите разликата, когато през следващите години може да се вплете и обвърже нов растеж по време на зимната поддръжка.

Върбите (Salix) са род дървовидни или храстовидни растения, чиито резници се вкореняват най-добре във ваза с вода на стайна температура. Съдържат естествени вкоренители - салицилова киселина. След като пусне хубави корени - около края на март-началото на април може да се засадят в земята като ги поливате редовно.

Беседка за отмора 

Изисква се майсторлък за входовете
Изисква се майсторлък за входовете

От зелени покриви до живи стени и мицелни тухли, професионалните дизайнери стават все по-усъвършенствани с изкуството да включват живи организми в застроена среда. Биотектурата вече не е футуристична мечта, а се превърна в практическа реалност. Но колкото и да е станало част от високотехнологичния дизайн на сградата, принципите на живите конструкции са вечни и толкова прости, че можете да играете с тях - и да направите забавна и полезна структура в собствения си двор. Например беседка от върба - красив градински акцент, който също ще осигурява радост за окото и сянка едновременно.

Най-напред използвайте кол за измерване на радиус и диаметър.

В равна част на двора забийте дървен кол в земята, в централната точка на мястото, където бихте искали да се намира вашата конструкция. Завържете връв на кола и го отрежете на дължината, еквивалентна на планирания радиус на беседката - всякакъв размер на радиус от 1 м (за да направите мини купол с диаметър 2 метра за деца) до радиус от 3 метра (за голямо пространство) е възможен.

Поставете върбовите фиданки или резници в земята около централния кол, като използвате връвта за мярка, за да сте сигурни, че всички стълбове са на еднакво разстояние от центъра.

Вземете решение колко близо да се поставят фиданките или резниците едно от друго, като трябва да са на равномерно разстояние положени по цялата обиколка на кръга. Ако са почти докосващи се, ще получите солидна дървена стена в рамките на няколко години, тъй като растенията ще се слеят в едно цяло, докато растат заедно. Другият вариант е да има място между стълбовете, което води до структура, подобна на беседка на открито.

Входове: Решете колко входа искате и оставете пространство (максимум до 1 м) между стълбовете на тези места. Премахвайте клоните, които растат във входните проходи. Същото може да се направи и за създаване на прозорци.

Забележка: Използвайте резниците веднага след изрязването им или ги дръжте в кофа с вода, за да запазите жизнеността им, докато сте готови да ги използвате. Те трябва да започнат да поникват в рамките на месец след като са били „засадени“. Поливайте ги редовно, колкото повече поливате, толкова по-бързо те ще растат.

Насочвайте клоните във форма, докато растат.

Вероятно от началото на всяка пръчка ще излязат няколко кълнове, но първо трябва да отсечете всички, освен най-енергичните кълнове от всеки. Целта е да се огъне всеки от тях към центъра, за да се срещне с клон, растящ от противоположната страна. След като са достатъчно дълги, за да стигнат един до друг, всяка двойка трябва да се завърже в средата с канап.

Изплетете странични клони хоризонтално, за да попълните формата на купола

Отсечете всички странични клони, които растат перпендикулярно на главния клон (или директно към центъра на купола, или далеч от него), но останалите могат да бъдат вплетени във и извън съседните основни клони, за да се създаде паяжина в цялата мрежа.

По същата формула можем да експериментираме и творим красиви местенца в двора и с овощни дръвчета или лози.
По същата формула можем да експериментираме и творим красиви местенца в двора и с овощни дръвчета или лози.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Дизайн