Напишете дума/думи за търсене

Флокс без вода не цъфти

Поляната от ярки флоксове сякаш изниква сама. Затова и мнозина смятат това цвете за безпроблемно, но и то си има изисквания, при това не съвсем скромни. Ако отговорите на тях, ако направите добър подбор на сортове и видове, може да му се радвате до първи сняг.

Правилното място и подходящата почва са първите условия.

Флоксът обича слънце, без него няма да се образуват плътни съцветия с ярки багри. Може да вирее и без много светлина, но пъпките ще са по-малко и ще се появят по-късно. Почвата трябва да е лека, хранителна, рохкава, с неутрална киселинност. Щом добавите тор и след това редовно подхранвате, цъфтежът ще е пищен, а растенията - устойчиви на вредители. Заравяйте корените по-дълбоко, за да не се оголят през сезона.

В градината е най-добре да засаждате многогодишните сортове през есента. Стръкчетата се заравят с листата, режат се само прецъфтелите върхове. След това се саморазсяват от семена или коренището се разраства. Едногодишните се размножават най-добре от разсад през пролетта. Може да разсаждате флоксове през цялото лято, дори по време на цъфтеж. Но корените трябва да се заровят дълбоко, а кореновата шийка да е на 3-5 см под повърхността.

За да могат флоксовете да цъфтят дълго и обилно на едно място, трябва редовно да подхранвате. Това се прави през цялата вегетация, но е най-важно в периода на растеж и при образуването на пъпки.

В началото цветето има нужда най-вече от азот, така че избирайте препарат, в който той е основна съставка. Ако не достига азот, листата ще са бледи, а растението няма да расте добре. Но внимавайте да не предозирате, защото няма да се образуват пъпки, а ще расте на листа.

По време на бутонизацията дозата азот се намалява, а се внася сулфат на калий. Той засилва яркостта на цветовете, съцветията са по-пищни, а пъпки се образуват по-дълго. Във втората половина на лятото препаратът трябва да е със завишено съдържание на фосфор, който помага за зреенето на семената, удължава цъфтежа и пази от гъбични болести.

През есента торенето е с фосфорно-калиев препарат, за да помогне на цветето да зимува успешно. Костното брашно е подходящо за целта, има продължителен ефект. В този период листното торене е подходящо, през останалото внасяйте подобрителите при поливането.

Никога не торете суха почва, това се отнася за всички растения.

Флоксовете са влаголюбиви и не понасят засушаване. Тогава не порастват, листата съхнат, цветовете са по-малки, пъпки не се образуват след първата вълна на цъфтеж.

В саксия трябва цветето да се полива всеки ден. В градината сипвайте цели кофи, за да стигне влага до най-дълбоките корени. Внимавайте да не мокрите листата. Не спирайте поливките до късна есен, така ще помогнете на флокса да се подготви за зимуване.

Най-добрият начин да запазите влагата в почвата е да мулчирате около корените. Това е много важно преди зимата. Ако не мулчирате, трябва редовно да разрохквате почвата. Особено сред поливане или обилен валеж. Образува ли се кора, няма да може да достига въздух до корените.

Преди зимата високите сортове подрежете съвсем ниско, почти до почвата. Почвопокривните и стелещите се видове сами ще изсъхнат. Добре е да обработите около флоксовете с фунгициди срещу болести и вредители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Спряганият за премиер от "Има такъв народ" юрист Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби, които сме пускали до КС. Това обясни соцлидерката Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. Помолена да коментира варианта той да е кандидат за премиер, тя тя отговори: На въпроси ако нека да не давам отговор сега
Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия". Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на
Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА

Градина 24 / Цветя