Напишете дума/думи за търсене

Капризите на красивия лилиум

Eлегантните лилиуми са като царски особи във всяка градина. Както подобава, характерът им не е от най-лесните. Изискват индивидуален подход. При отглеждането им няма незначителни подробности.

Най-сложно е да намерите правилното място за лилиумите. Те са капризни заради своята индивидуалност. Това се отнася не само за особеностите на всеки вид, а и за зависимостта им от не толкова очевидни фактори. За растежа на цветето играят роля качественото осветление, характеристиката на почвата, местоположението - завет, релеф. Да намерите идеалното място не е лесно, а при някои хибриди ще се наложат и компромиси.

Преди да засадите, изучете изискванията на конкретното растение. Едни са светлолюбиви, други обичат сянка, а трети показват красотата си на разсеяно и меко осветление. Най-напред уточнете какво иска.

Повечето хибриди не могат без светлина. Изключение правят източните сортове и мартагон хибридите. Те растат само на полусянка. Азиатските и ЛА-хибриди не са претенциозни, ще виреят на всяко място освен на силно засенчено. Всички останали имат нужда от много светлина.

Цветето не понася течение и ветровито място. Страдат цветовете му, листата, стъблата, които не са достатъчно устойчиви. В същото време не понася и застоял въздух. Особено уязвими са на застояла влага, бързо загниват.

Няма единство между видовете и в изискванията към почвата. Общо е качество, въздухопроницаемост и добър дренаж. Лилиумите обичат хумусни почви с органични материали. Не понасят плътни, тежки, глинести, прекалено леки, песъчливи или каменисти. Киселинността трябва да е съобразена със сорта. Слабокисела почва е подходяща за кралската лилия, леопардовата и лилията Хенри. Неутрален показател на рН, без органично торене, е най-безопасният вариант за всички сортове, особено ако не сте наясно с характеристиката на почвата.

Релефът на градината също оказва влияние. Лекият наклон или най-високата точка винаги са за предпочитане, защото отцедливостта на почвата гарантира, че около луковиците няма да застоява вода. На ниско и под склон са обречени.
За разлика от другите луковици, тези не се изкопават през зимата и не се съхраняват на открито.

Ако за пръв път засаждате това цвете, най-подходяща е късната есен, но преди замръзване на почвата. Обикновено това е през втората половина на октомври. Изключение прави само белоснежната лилия, която се сади в края на август. Така луковицата й ще има достатъчно време да се вкорени. Дълбочината на заравяне е 7-15 см, при хибридите от 10 до 15. Ориентирайте се по предполагаемата височина на растението.

Лилиите се пресаждат на ново място през 5-6 години. Само хибридите на азиатските имат нужда от промяна на всеки 3 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Цветя