Напишете дума/думи за търсене

Котидж гардън - как да я направим

Един от най-младите стилове в дизайна на градините е котидж. Принципите при създаването му не са сложни. Котидж градината се е зародила в Англия и е осъвременен вариант на пейзажната, но старателно премислена, за да изглежда перфектно по всяко време на годината. Големи открити пространства, оградени с бордюри и масиви, декоративни огради и интересни вертикални акценти са в основата на стила. Лаконичност и икономичност са най-важните принципи. Градината има визия на пасторална картина.

Котидж стилът на теория може да изглежда сложен, но на практика създаването на градината е лесно и приятно, дава възможност за импровизации.
Основната задача е да създадете пространство, в което всичко да изглежда безупречно и обгрижено, но и диво. Пустееща почва е недопустима. Лаконичност се постига със зониране, а формите наподобяват природните. Всичко е изчистено и просто, няма сложни очертания и скрити местенца.

Икономичността на котидж градината е принцип, който гарантира бързо оформление при минимални средства. Използват се обичайни и добре адаптирани към местния климат растения. Поддръжката им не изисква много време.

Организацията е проста. Има едно открито пространство, което традиционно се засява с трева. Цялата растителност е събрана на големи групи, плътно около сградата и откритата поляна. В тях задължително се включват дървета и храсти, предимно с пищен цъфтеж и красив силует. Едри и нискостеблени цветя се съчетават произволно. Контурът на лехите не е равен, а сякаш създаден от приумиците на природата.

Плодната градина е задължителна за котидж стила. Може да е организирана от едната страна на сградата или дръвчетата да са разпръснати из цялата площ. По оградата се вият стъблата на малини и къпини.

Зоната за отдих се оформя като патио и е долепена до дома. Но и из самата градина може да се разпръснат кътчета за почивка - пейка, красив стол или хамак. Материалите са най-топлите и уютни - кирпич, дърво, стърготини. Ефектни са алеите от тротоарни плочки, поставени на разстояние, за да поникне трева между тях. Може да засадите и почвопокривно цъфтящо растение.

Концентрирайте усилието си в оформяне на входната алея и пространството около вратата. Арки, саксии и големи кашпи, висящи кошници - всичко е позволено. Вратата буквално е обграден от пищна рамка зеленина и багри, има почти приказно излъчване.
Основното изискване към растенията в кодидж градината е или максимална полза, или максимална яркост и изразителност. При избора на дърветата, храстите, многогодишните и едногодишните цветя търсете старинни и класически. Растенията са смесени смело, няма еднородност на цветовата гама. Ансамблите са максимално гъсти и пищни.

Най-подходящите плодни дървета са ябълките, крушите, орехите. Класическите цъфтящи храсти на калината, розите и хортензията са препоръчителният вариант. За да е красива градината и през зимата, задължително се засаждат хвойнови видове, ели, туи или други вечнозелени растения.

Без цъфтящите лиани няма как да оформите входното пространство или патиото. Пълзящите рози са без конкуренция, ефектни са орловите нокти, клематисите и дипладениите. При по-големи беседки най-добра работа ще свърши глицинията или пълзящата хортензия.
А при избора на цветя вариантите са толкова много, че всеки може да засади видовете, които харесва и са му лесни за поддържане.

Колкото по-диви са цветята в нея, толкова по-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Американската адвокатска кантора “Morgan Lewis&Bockius, LLP” разпространи официално изявление, че коментари като този на лобиста Маршал Харис, извън правителството на САЩ по темата, не са достоверни Американската юридическа кантора “Morgan Lewis & Bockius, LLP”, представлява бившия депутат Делян Пеевски и свързани с него търговски дружества
Ковид-19 е отнел живота от 2020 г. досега на повече американци от испанския грип през 1918-1919 г., според данните на американския университет "Джонс Хопкинс", предадоха световните агенции. Над 675 700 души заразни с новия коронавирус са починали в САЩ. Според историците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията испанският грип е отнел
Съединените щати може да станат държава от третия свят в обозримо бъдеще поради миграционната криза. Това мнение изрази бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС. „Съединените щати скоро ще се считат за държава от третия свят. Нищо подобно на това, което се случва на нашата граница, никога досега не се е случвало

Градина 24 / Дизайн