Напишете дума/думи за търсене

Лианите се вият при грижовни стопани

Лианите се вият при
грижовни стопани

Индивидуалният подход е най-важен, торят се с по-богати препарати

Лианите са особена категория растения, които изискват по-специфични грижи. Може да се отглеждат по решетки и стени, да се оставят да висят, да се подрязват непрекъснато като храсти. Основните проблеми с тях са свързани с листата и гъстотата им, с тяхната окраска. Зависят от своите стопани дори повече от по-пищните цъфтящи звезди в градината.

При отглеждането им има немалко тънкости.

Изрязването, прищипването, навременното връзване на подпори са най-важната грижа. Но базовите поливки и подхранване също имат своите особености, за да се радвате с години на лианите. Повечето от тях при проблем с влагата губят листата си, долният край на клонките грозно се оголва. Много зависими са и от влажността на въздуха.

Всяка лиана е уникална и изисква специални грижи. За да не допуснете грешки, документирайте график на процедурите и особеностите на растението. Малко етикетче с данните върху саксията ще ви е от полза.

Отговорно трябва да подходите още при избора на растение. Не трябва да се ръководите от порива и външния ефект. Преценете възможността да ги гледате, имате ли място, където да се вият.
Потребността от влажност се променя със стадия на развитие на растението и сезона.

За лианите е важно не да ги поливате редовно, а правилно. По време на активен растеж и жега всички се нуждаят от повече влага. Подгизване тогава може и да ви простят, но при покой ще е фатално. Със засушаването е точно обратното. През лятото изсъхването на почвата може да предизвика оголване на почти всички клонки. Пълната липса на вода при лианите е недопустима по всяко време.

Има още няколко нюанса при поливането на лиани. Те предпочитат да им сипвате вода сутрин. Отцедената в подложната чинийка задължително се излива. Намаляването и възстановяването на обилното поливане се прави плавно, а не рязко. Температурата на водата трябва да е същата като на околната среда и на почвата. Превишаването й с няколко градуса по време на активния растеж им се отразява добре. Лианите са чувствителни към характеристиките на водата, за всеки вид е указано каква да е тя. Не трябва да мокрите както основата на стъблата, така и листата.

Влажността на въздуха има пряко отношение към красотата на тези растения. Те са с голяма вегетативна маса и това ги прави по-чувствителни при отклонение от комфортните показатели. Ако кратки периоди със сух въздух могат да се компенсират при другите растения, лианите реагират веднага с изсъхване на крайчетата на листата и нарушение в растежа. Колкото е по-влаголюбив даден вид, толкова по-прецизни трябва да сте.

Всички лиани, с изключение на тези с опушени листа, изискват пръскане. Така не само повишавате влажността, но спасявате растението от прегряване и контролирате изпарението на влага. Пръскайте ги винаги сутрин и никога под слънчеви лъчи.
Лианите изискват разрохкване на почвата като градинските цветя. Така ще поддържате оптимален приток на въздух до корените. Особено важно е за едрите растения, които не се пресаждат всяка година. По този начин ще поддържате и хигиената на почвата, ще отстраните растителни отпадъци по нея или отлагане на соли. Разрохквайте на дълбочина максимум 1,5 см.

При подхранването на лианите няма как да сбъркате, ако спазвате указаната периодичност за всеки вид. Използвайте комплексни препарати със сложен състав и торете само по време на активния растеж. Така ще им доставите и микроелементи, а не само обичайните азот, калий и калций. За растения с толкова маса те също са важни. Магнезият отговаря за окраската на листата, желязото - за растежа. Препаратите с дълготрайно действие не се препоръчват за тези видове.

Лианите се пресаждат само при нужда, когато корените напълно изпълнят съда. Само младите се местят всяка година в нова почва и по-голям съд. Тя трябва да е съобразена с изискванията на конкретното цвете. Две седмици след пресаждане лианите не се торят, поливките се намаляват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Петков & Василев нямат нищо общо нито с Макрон, нито с Блеър. Но и промяната, и статуквото у нас са провалени, затова не бива да сме придирчиви към проекта Още акценти: Популисти са - не говорят по-зле от Борисов или от Слави Трифонов Взимането на партии на концесия е много притеснително Превръщаме се в политическо блато
Вижте първите страници на "24 часа" от 21 септември през годините до днес. Заглавията са интересни - спомнете си през какво преминаваше България. И сюжети, които обясняват защо сме там, където
До началото на 90-те години Чък Норис вече има изградена кариера, но един сериал го превръща в огромната сензация за поколения зрители. Той играе главния герой в “Уокър: тексаският рейнджър” повече от осем години и толкова се слива с персонажа си, че ще е много трудно човек да си представи някой друг в тази роля

Градина 24 / Цветя