Напишете дума/думи за търсене

Пак на лов за оси

И това лято много хоби лозари търсят всички полезни и интересни рецепти, които могат да им помогнат срещу нашествието на осите по узряващото грозде.

Нашият читател Таньо Георгиев от Нова Загора твърди, че отглежда над 50 лози, които всяка година изведнъж биват нападани от опасните насекоми, които бързо провалят гроздовите зърна, като ги пробождат. Той сподели с нас рецептите, които му открили негови съседи преди година-две, и които използва днес, но с променлив успех. Една от тях е пръскане с направена отвара от лайка.

Във в."Хоби фермер" от години събираме всички споделени рецепти, които лозарите са ползвали и споделят с нас като успешни. Например:
Можете да опитате какъв ще е при вас ефектът на продаваните по специализираните магазини фабрични капани. Те представляват нещо като цилиндър с мрежа и с три отвора отстрани. Някои стопани споделят, че са много доволни от тяхната защита, но зависи каква ще е примамката. Казват, че когато вътре сложат риба, осите се ловят най-много, защото тя най-силно ги привлича.

Оказва се, че силно привлекателни за вредните насекоми са и части от вътрешностите на птици, особено ако са пресни. Осите не могат да им устоят.

Много популярни са и домашните капани, които през юли и август можем да видим почти във всеки двор. Правени на ръка, някои от тях успешно елиминират нападенията. В бутилки с изрязано гърло или буркани можете да поставите по избор различни сиропи, като разреден мед и оцет, например.

Съвет: Да знаете, че сместа най-силно привлича осите, когато в нея протича процес на ферментация, което се получава и с вода, захар и оцет.

Капаните се завързват се по теловете на лозата или асмата.

Някои лозари отрязват горната една трета на бутилката и с тесния отвор надолу я вмъкват в долната част на шишето - така излизане на насекомите няма. Лакомите оси влизат и се давят. А пчелите не се подлъгват.

Сглобете си такива капани още преди да започне да зрее гроздето, защото ако закъснеете, осите ще прелетят бързо и ще го убодат.
Когато те вече са отворили подобни рани по зърната, работливите пчели могат да се появят, за да смучат сок от там.
Ако близо до лозите има гнездо на оси, то естествено ще е непрекъснат източник на нападение, затова се налага да го унищожите.
Ако гнездото е близо до земата, най-добрият помощник на лозаря са таралежите. Те вършат такава работа, че и оса няма да остане.
Всяка убита оса сега, означава 20 броя по-малко наесен, написа ни читател, който е изчислявал как се движи броят на множеството.
Още една примамка за осите са крушите - в шише с високо гърло поставете вода, а на конец от вътрешната страна на гърлото завържете парче от сладка круша. Пчелите не събират мед от круши, а осите ги обожават. Привлечени от плода, осите влизат навътре да похапнат и се давят.

Широко прилагана практика при френски и руски лозари са фините мрежички, с които увиват гроздовете, така че осите да не могат да стигнат до зърната.

Капаните за оси с материал, който ферментира, силно ги привличат
Капаните за оси с материал, който ферментира, силно ги привличат
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Събота, 30 юли Плуване 4,30 ч, Йосиф Миладинов, 100 м бътерфлай, финал  Бокс 11,30 ч, Даниел Асенов - Габриел Ескобар (Исп), кат. до 52
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г

Градина 24 / Дръвчета