Напишете дума/думи за търсене

Опори за растенията

Подпорите са необходими за много растения - както за градинските, така и за зеленчуковите.

Могат да изпълняват различни функции: от чисто полезни до декоративни.

Можете да ги купите или да ги направите сами, но важно е да изберете подходящ дизайн. Нека да видим как градинарите се справят с тази задача, може би някои идеи си струва да се вземат под внимание.
Подпорите не са само за подпомагане на растенията, но и за красота.

Нагоре по въжето 

Това е един от най-лесните начини за поддържане на растенията. Може би всеки градинар поне веднъж в живота си е изградил нещо подобно.

Начинаещите е добре да обърнат внимание на един нюанс: канапът трябва да се опъне здраво, за да не увисне и да се люлее на вятъра. Първо, изглежда небрежно, второ самите растения неохотно използват ненадеждна опора.

Предимствата са малките разходи за материали и простотата и бързината на подреждането. През есента премахването на изсъхналите растения и въжетата също няма да отнеме много време. А през следващата година можете лесно да ги опънете другаде.

За трайните насаждения е необходима по-солидна опора, така че е препоръчително да замените въжетата със здрава тел. Но след като сте направили веднъж конструкцията, можете да забравите този проблем за дълго време. Освен ако не се налага да връзвате растения, които не могат да се закачат или техните издънки трябва да бъдат подредени по определен начин.

Гроздето например се нуждае от опора, по-силна от тънък канап.

Практична идея 

 

Тази идея е добра: две въжета се изтеглят между две колони на едно и също ниво. Между тях се поставя стъбло от домат (пипер, патладжан). Като порасне растението изтегляте още няколко въжета, по-високо и т.н.
На теория дори храст, натежал от плодове, не трябва да пада.
Този метод е добър за единично засаждане, но посевите например на граха могат просто да бъдат ограничени до няколко реда канап, така че да не падат на земята.

Арки красят двора 

Арките придават изтънченост дори на скромната градина. Освен това с тяхна помощ можете символично да разделите територията на зони. Декоративните растения красиво се извиват около тях: много бързо вместо празна рамка, се появява обръч от цъфтяща зеленина.

Зеленчуците не са големи любители на арките. Те се катерят с желание по вертикална повърхност.

Опитът на градинарите показва, че фасул и домати могат да се отглеждат на високи арки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Комитетът за световното наследство на ЮНЕСКО добави във вторник 13 културни обекта от Азия, Африка, Арабския регион, Латинска Америка и Европа към списъка на световното наследство, съобщи "Радио Китай". Сред тях са древният град Долавира в Индия, който е един от най-добре опазените селища от периода 3000 – 1500 пр.Хр
Новак Джокович се размина с мечтата си за "Златен шлем" в тениса. Водачът в ранглистата водеше със сет и пробив срещу Александър Зверев (Гер), но позволи на съперника си да направи серия от 8 поредни гейма и загуби 6:1, 3:6, 1:6 на олимпийския турнир в Токио. Зверев е първият германски финалист на олимпиада след Томи Хаас през 2000 г
Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия

Градина 24 / Дизайн